
Besökare
Attraktiva studenter
LINK-dagarna är flera arbetsmarknadsdagar som inriktar sig till studenter och företag inom data och IT. LINK-dagarna riktar sig till flera olika sektioner med massor av olika inriktningar och profiler.
Följande avsnitt listar de sektioner på Linköpings universitet som LINK riktar sig mot tillsammans med korta beskrivningar om utbildningarna.
De attraktiva studenter som LINK riktar sig mot tillhör olika studentföreningar. Dessa studentföreningar eller sektioner är centrala när man pratar om grupper av studenter som tillhör olika utbildningar på Linköpings universitet.
Sektionerna LINK riktar sig mot är följande:
- Datateknologsektionen (D)
- Sektionen för högskoleingenjörer (LING)
- Sektionen för industriell ekonomi (I)
- Sektionen för kognitionsvetenskap (KOGV)
- Sektionen för statistik och dataanalys (StatLin)
- Sektionen för systemvetenskap och informatik (SAKS)
- Sektionen för teknisk fysik och elektroteknik (Y)
Linköpings största mässdagar för data och IT-studenter
Under två veckors tid anordnas en rad företagsevenemang från spännande föreläsningar till engagerande event.
Datateknologsektionen
Förkortning: DProgram
Det finns fyra program på D-sektionen. Det gemensamma för dessa program är programmering. En kortare beskrivning av varje program följer under:
- Civilingenjör i datateknik (D) - En teknisk utbildning som under de första tre åren fokuserar på programmering och matematik. Studenterna läser en kombination av lågnivåspråk i samband med hårdvara och objektorienterad högnivåspråk.
- Civilingenjör i informationsteknologi (IT) - På IT-programmet får man goda kunskaper inom högnivå-programmering, men även hantering och överföring av kommunikation. Under första tre åren jobbar studenterna i basgrupper där de arbetar med problemlösning i grupp, vilket förbereder för problemlösande roller. Även konflikthantering, ledning och grupputveckling behandlas.
- Civilingenjör i mjukvaruteknik (U) - De studerande på mjukvaruteknik får spetskompetens inom högnivå-programmering och lär sig att bli kompetenta mjukvaruutvecklare på storskaliga företag.
- Innovativ programmering (IP) - En utbildning som förbereder för jobb som programmerare. Här läggs inte mycket fokus på ingenjörsdelen, vilken istället ersätts med företagspraktik och att lära sig särskilda programmeringsspråk. Utbildningen ger studenterna god kunskap inom programmering och problemlösning.
Masterprofiler
- AI och maskininlärning
- Datorsystem
- Elektronik
- Industriell ekonomi
- International Software Engineering
- Kommunikation
- Medicinsk informatik
- Programmering och algoritmer
- Signal- och bildbehandling
- Spelprogrammering
- Storskalig mjukvaruutveckling
- System-on-chip
- Systemteknologi
- Säkra system

Sektionen för högskoleingenjörer
Förkortning: LINGProgram
Det finns två program på LING knutet till data och IT. En beskrivning av programmen följer under:
- Högskoleingenjör i datateknik (DI) - Bred kunskap i datateknik, efter examen kan man arbeta med allt från drift till design av avancerad mjukvara.
- Högskoleingenjör i elektronik (EL) - Som elektronikingenjör kommerman att ha kunskap om elektronik och hur man kan hitta smarta lösningarför såväl digitala som analoga elektroniksystem.
Masterprogram
Sektionen för industriell ekonomi
Förkortning: IProgram
Det finns ett program på I-sektionen.
Det finns två datafokuserade inriktningar:
- Inriktning Datateknik - Visionen med inriktningen för datateknik är att man efter några års yrkeserfarenhet skall kunna ta det tekniska och affärsmässiga ansvaret för dator-baserade produkter.
- Inriktning Systemteknik - Inriktningens kurser handlar om metoder att skapa och analysera olika signaler och system.
Efter examen
Verksamhetsindustrin, elektro- och datateknisk industri, konsultbolag och exempelvis bioteknikindustrin är möjliga arbetsplatser för studenter med en bakgrund som civilingenjör i industriell ekonomi.
Masterprofiler

Sektionen för kognitionsvetenskap
Förkortning: KOGVProgram
Det finns ett program på KOGV.
- Kognitionsvetenskap (KOGV) studerar metoder för att studera och forma tanke, minne och handling hos både människor och datorer. Utbildningen resulterar i studenter som har goda kunskaper inom samspelet mellan människan och tekniken.
Efter examen
Efter studierna arbetar kognitionsvetare inom språk- och informationshantering, interaktionsdesign och övrig datahantering och IT.
Masterprogram
- Kognitionsvetenskap

Statistiksektionen
Program
Det finns två program på StatLin.
Efter examen
Banker, försäkringsbolag, IT-bolag, konsultföretag, landsting, läkemedelsbolag, marknadsundersökningsinstitut, opinionsinstitut, telekommunikationsföretag, samt statliga verk och myndigheter.
Masterprogram
Sektionen för systemvetenskap och informatik
Förkortning: SAKSProgram
Det finns två program på SAKS.
Det finns två datafokuserade inriktningar:
- Inriktning Management och verksamhetsutveckling - Samordna, modellera och utveckla verksamhetsprocesser med hjälp av IT.
- Inriktning Systemutveckling - Mjukvarudesign, strategi och styrning av och med IT samt specialisering på hur IT-system kan påverka företags och organisationers möjligheter att bedriva verksamhet.
Efter examen
Efter studierna arbetar systemvetare inom IT-konsultation, roller som projektledare, kravanalytiker, systemutvecklare och verksamhetsutvecklare.
Masterprogram
Sektionen för teknisk fysik och elektroteknik
Förkortning: YProgram
Y-sektionen består av två program där fysik och elektroteknik är i fokus.
- Civilingenjör i teknisk fysik och elektroteknik (Y) - En teknisk utbildning som under de första tre åren fokuserar på matematik och ger en god teknisk bakgrund inom ett flertal ämnen som fysik, programmering, signalbehandling, m.m. Utbildningen skapar studenter som är självständiga, goda problemlösare med god analytisk förmåga.
- Civilingenjör i medicinsk teknik (MED) - Medicinsk teknik är en inriktning på Y som också ger en gedigen grund inom matematik och fysik men som även lägger vikt vid anatomi och etik för att bättre lämpa studenter till den medicinska sektorn. Studenter som läst medicinsk teknik kan jobba med pacemakers, magnetisk resonanstomografi (MRT), EKG och mer.
Masterprofiler

Vill du veta mer?
Kontakta gärna en av våra företagsrepresentanter genom vår kontaktsida.